Forstå din IPA

Hvad er IPA øl?

IPA står for India Pale Ale, en øltype der er kendt for sin markante humleprofil og højere alkoholindhold sammenlignet med mange andre øltyper. Oprindeligt udviklet i England i det 18. århundrede, var IPA designet til at overleve de lange sejlture til Indien, hvilket krævede en øl med højere alkoholprocent og mere humle, da disse ingredienser fungerede som naturlige konserveringsmidler.

I dag er IPA en af de mest populære og mangfoldige ølstilarter, med variationer der spænder fra det traditionelle til det innovativt eksperimentelle

Hvad betyder IPA øl?

IPA, eller India Pale Ale, refererer til en ølstil karakteriseret ved dens fremtrædende brug af humle, som giver øllen dens karakteristiske bitterhed samt aroma- og smagsnoter af f.eks. citrus, fyr, blomster og frugt.

Navnet "India Pale Ale" kommer fra øllens historiske rute til Indien, hvor den blev sendt fra England til de britiske tropper, og "Pale Ale" refererer til den lysere farve af malten sammenlignet med mørkere øltyper.

Hvad kendetegner en IPA?

En IPA kendetegnes ved sin betydelige brug af humle, som ikke alene bidrager til en markant bitterhed, men også tilfører komplekse aromaer og smagsprofiler. Disse kan inkludere noter af citrus, fyr, tropiske frugter, og blomster. IPA'er varierer i farve fra lys gylden til dyb rav og har ofte en højere alkoholprocent, som typisk ligger mellem 5,5% og 7,5%. Denne ølstil er også kendt for sin balance mellem maltens sødme og humlens bitterhed, hvilket giver en fuld og ofte aromatisk smagsoplevelse.

Hvad er dobbelt IPA?

En dobbelt IPA, også kendt som Imperial IPA, er en stærkere og mere intens version af en traditionel IPA. Denne ølstil har en højere alkoholprocent, typisk mellem 7,5% og 10%, og en endnu større mængde humle, hvilket resulterer i en kraftigere bitterhed samt mere udtalte humlearomaer og -smage. Dobbelt IPA'er tilbyder en rigere og mere kompleks smagsprofil og er ofte fyldigere i kroppen end deres mindre potente modstykker.

Hvor stammer IPA fra?

IPA stammer fra England og blev udviklet i det 18. århundrede. Øllen var primært bestemt til eksport til de britiske kolonier, særligt Indien, hvilket er grunden til navnet India Pale Ale. For at sikre, at øllen kunne overleve den lange rejse og forblive frisk, blev den brygget med højere niveauer af alkohol og humle. Denne praksis resulterede i en robust øl, der ikke alene overlevede rejsen, men også vandt popularitet både i udlandet og hjemme i England.

Hvordan laver man IPA?

At brygge en IPA kræver en proces, der ligner andre øltyper, men med særlig fokus på valg og timing af humletilføjelser. Processen starter med at mæske maltet for at omdanne stivelsen til sukker, hvorefter væsken, nu kaldet urt, koges. Under kogningen tilføjes humle i forskellige intervaller for at opnå ønsket bitterhed, aroma og smagsprofil.

Efter kogningen afkøles urten og gær tilsættes for at starte fermenteringen, hvor sukkeret omdannes til alkohol og kulsyre. Efter fermenteringen kan der tilføjes yderligere humle, en proces kendt som "dry hopping", for at forstærke aromaen. Endelig filtreres og karboneres øllen før aftapning.

Tjek vores udvalg af spændende og billige IPA øl her:

https://www.agoodcase.dk/collections/ipa